Mléčný cukr, laktóza, je nejvýznamnější sacharid mléka. Je lehce stravitelný a je výborným zdrojem energie. Je potřebný pro růst a normální fungování organismu. Laktóza je disacharid složený z GLUKÓZY a GALAKTÓZY. Samotná glukóza představuje velmi důležitou složku krve a zároveň slouží jako stavební složka glykogenu. Galaktóza je zásadná při formování nervových tkání Pozitivně ovlivňuje regulaci tělesné teploty a regulaci pohybu střev. Kromě toho příznivě ovlivňuje absorpci a využití vápníku v těle, což má význam při růstu kostí. Laktóza se vyskytuje pouze v mléce, a to ve formě pravého roztoku. Vlastní laktóza se vyznačuje nízkou sladivostí. Jej sladivost je o 4/5 nižší než u sacharózy, a přitom má vysokou výživnou hodnotu. Z chemické stránky laktóza otáčí rovinu polarizovaného světla, je redukující disacharid a poměrně dobře snáší kyselé prostředí. Přeměna laktózy na kyselinu mléčnou Z biochemických vlastností laktózy je pro mlékařství a výrobu fermentovaných mléčných výrobků nejdůležitější schopnost (působením bakterií mléčného kysnutí) přeměny laktózy na kyseliny, a to hlavně na kyselinu mléčnou. Při tomto tzv. kysnutí mléka, bakteriemi mléčného kysnutí, nejdříve nastává hydrolýza laktózy na glukózu a galaktózu. Potom následuje přeměna hexóz na kyselinu mléčnou přes tvorbu kyseliny pyrohroznové, která se redukuje na kyselinu mléčnou. Tato přeměna se děje při výrobě všech kysaných mléčných nápojů a také při výrobě tvarohů a sýrů. Přeměněná laktóza je lehce stravitelná Rozložená laktóza je snadněji stravitelná a to i pro lidi s laktózovou intolerancí. Fermentací laktózy vzniklá kyselina mléčná výraznou mírou ovlivňuje chuť mléčných výrobků. Zabezpečuje také jejich trvanlivost, nutriční a dietetické vlastnosti kysaných mléčných výrobků. Pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru a zabraňuje růstu hnilobných bakterií. Konzumace kysaných mléčných výrobků je zvlášť doporučená při podávání antibiotik, a to za účelem obnovení původní střevní mikroflóry. Zde mají zvláštní význam právě probiotické mléčné kultury. Kysané mléčné výrobky mají vynikající zdravotní účinek a jsou vhodné pro všechny věkové i zdravotní kategorie. Laktáza Laktáza je enzym, který štěpí mléčný cukr – laktózu na jednoduché sacharidy D-glukózu a D-galaktózu. Nejvyšší produkce laktázy je v kojeneckém věku člověka. Poté přirozeně klesá. Nedostatečná tvorba enzymu laktáza je asociovaná s pojmem intolerance laktózy, nebo nesnášenlivosti mléčného cukru. Laktáza je komerčně vyráběná z kvasnic jako např. Kluyveromyces fragilis a Kluyveromyces lactis a hub Aspergillus niger a Aspergillus oryzae. Účelem je hydrolyzovat laktózu v mléce a mléčných produktech pro lidi s intolerancí laktózy. Takovéto produkty mají snížený obsah laktózy a jsou snadněji stravitelné. Dostupné jsou také doplňky stravy s aktivním obsahem laktázy určeny pro doplnění laktázy během konzumace mléčných výrobků obsahujících laktózu. Vlastnosti France Lait LactoFree Je bez laktózy (100% maltodextrin) a zaručuje snadnou a rychlou asimilaci. Složení je přizpůsobené potřebám kojenců a je v souladu s doporučeními gastroenterologů a odborníků na výživu u dětí. Nízká osmolarita (121,5 mOsm/l) zaručí lepší toleranci trávicího traktu. Upravený obsah zinku (0,7 mg / 100 ml) cholinu a inositolu podpoří stimulaci imunitního systému a buňkovou obnovu poškozené střevní flóry. U dětí s průjmem a deficitem zinku se při podávání 4–40 mg zinku výrazně zkrátil průběh onemocnění. Podle statistik WHO snižuje dostatečný příjem zinku u dětí do 5 let riziko průjmu o 28 %. Poměr vápníku/fosforu rovný 1,9 na zabezpečení správné mineralizace kostí. 12 minerálů a stopových prvků potřebných na pokrytí potřeb organismu bez toho, aby došlo k přetížení ledvin.